1. Hva heter du, hvor
jobber du og hvor lenge har du jobbet der?
Jeg heter Javier Lopez og jobber i kantinen på Lysaker Torg 45 som Kjøkkensjef - eller Jefe de cocina som det heter i Spania. Her har jeg jobbet siden Neas tok over driften av kantinen. Det er tre år og ni måneder siden nå. Vi har ca. 400 kvalitetsbeviste gjester hver dag. Det er krevende og gøy!
Jeg heter Javier Lopez og jobber i kantinen på Lysaker Torg 45 som Kjøkkensjef - eller Jefe de cocina som det heter i Spania. Her har jeg jobbet siden Neas tok over driften av kantinen. Det er tre år og ni måneder siden nå. Vi har ca. 400 kvalitetsbeviste gjester hver dag. Det er krevende og gøy!
2. Hvor er du født og
oppvokst?
Jeg er født i Spania, i Aranda de Duero, en by med ca. 50 000 innbyggere i Burgosprovinsen nord for Madrid. Vindistriktet heter Ribera del Duero og er det beste i hele landet! Jeg flyttet til Madrid når jeg var 17 år gammel for å gå fire år på kokkeskole.
Etter skolen jobbet jeg på diverse restauranter i Madrid. Jeg jobbet også to år som privat kokk for Spanias Øverstkommanderende General. Veldig spennende! Så fikk jeg tilbud om jobb som Kjøkkensjef for den spanske ambassaden i Oslo, takket ja, og flyttet til Norge i april 1997, 23 år gammel. Jeg jobbet fire år på ambassaden. Veldig lærerikt og spennende arbeid.
Jeg er født i Spania, i Aranda de Duero, en by med ca. 50 000 innbyggere i Burgosprovinsen nord for Madrid. Vindistriktet heter Ribera del Duero og er det beste i hele landet! Jeg flyttet til Madrid når jeg var 17 år gammel for å gå fire år på kokkeskole.
Etter skolen jobbet jeg på diverse restauranter i Madrid. Jeg jobbet også to år som privat kokk for Spanias Øverstkommanderende General. Veldig spennende! Så fikk jeg tilbud om jobb som Kjøkkensjef for den spanske ambassaden i Oslo, takket ja, og flyttet til Norge i april 1997, 23 år gammel. Jeg jobbet fire år på ambassaden. Veldig lærerikt og spennende arbeid.
Etter det jobbet jeg som 1. kokk på Leangkollen Hotell i Asker i tre år. Så ett år på Holmen Fjordhotell som 1. kokk og så tilbake til Leangkollen igjen som Soussjef i ett år. De neste to årene tilbrakte jeg som kokk og medeier på restaurant Misto i Asker. Mye jobb og stress, lite penger. De fire siste årene før jeg begynte i NEAS jobbet jeg som assisterende Kjøkkensjef på Sundvollen Hotell. Krevende, men givende.
3. Hvorfor begynte du
å jobbe med mat?
Når jeg vokste opp var moren min mye syk og det var stort sett jeg som måtte lage maten hjemme. Det var ok, jeg har alltid likt å lage mat. Mine søsken var flinke på skolen og tok begge høye utdannelser. Jeg var ikke så glad i skolearbeid, så det å bli kokk virket som en god ide. Jeg har ikke angret på det.
Når jeg vokste opp var moren min mye syk og det var stort sett jeg som måtte lage maten hjemme. Det var ok, jeg har alltid likt å lage mat. Mine søsken var flinke på skolen og tok begge høye utdannelser. Jeg var ikke så glad i skolearbeid, så det å bli kokk virket som en god ide. Jeg har ikke angret på det.
4. Hva synes du er
det aller beste med å jobbe i kantine?
Det aller, aller beste er arbeidstiden. Og fri hver helg er også bra! Arbeidsdagene er variert og man kan lage mye spennende mat. Men jeg må innrømme at jeg innimellom savner å jobbe med de eksklusive råvarene. Jeg elsker hummer og sjøkreps. Det blir det jo ikke så mye av her i kantinen.
Det aller, aller beste er arbeidstiden. Og fri hver helg er også bra! Arbeidsdagene er variert og man kan lage mye spennende mat. Men jeg må innrømme at jeg innimellom savner å jobbe med de eksklusive råvarene. Jeg elsker hummer og sjøkreps. Det blir det jo ikke så mye av her i kantinen.
5. Hvordan er
matkulturen i ditt hjemland og lager du noe av det i kantinen?
Spania har den beste matkulturen i verden! Når jeg var liten fikk vi ikke godterier på lørdagene. Vi fikk oliven, ansjos, bakt paprika og slikt. Faktisk så var det ikke mulig å få tak i godterier i byen i det hele tatt! I kantinen har vi ofte Spanske dager. Vi lager diverse tapasretter, Paella, Bacalao og andre spanske retter. Det er veldig populært. Så lager vi også mye tapas til møtemat.
Spania har den beste matkulturen i verden! Når jeg var liten fikk vi ikke godterier på lørdagene. Vi fikk oliven, ansjos, bakt paprika og slikt. Faktisk så var det ikke mulig å få tak i godterier i byen i det hele tatt! I kantinen har vi ofte Spanske dager. Vi lager diverse tapasretter, Paella, Bacalao og andre spanske retter. Det er veldig populært. Så lager vi også mye tapas til møtemat.
6. Hva synes du om
norske mattradisjoner?
Når jeg kom til Norge opplevde jeg at overgangen var stor. Maten jeg var vant til fra Spania lignet ikke på det jeg så her. Jeg synes det var lite hjemmelaget mat og at det var alt for dyrt! Men jeg er mer vant til det nå. Pinnekjøtt liker jeg godt!
Når jeg kom til Norge opplevde jeg at overgangen var stor. Maten jeg var vant til fra Spania lignet ikke på det jeg så her. Jeg synes det var lite hjemmelaget mat og at det var alt for dyrt! Men jeg er mer vant til det nå. Pinnekjøtt liker jeg godt!
7. Hva er din
favorittmat?
Mine absolutte favoritter er andebryst og foie gras. Det er det beste jeg vet og det kan jeg spise mye av. Når folk jeg kjenner skal til Spania ber jeg de alltid å kjøpe med en god skinke og noen gode Chorizopølser. Jeg har aldri kjøpt spansk skinke i Norge.
Mine absolutte favoritter er andebryst og foie gras. Det er det beste jeg vet og det kan jeg spise mye av. Når folk jeg kjenner skal til Spania ber jeg de alltid å kjøpe med en god skinke og noen gode Chorizopølser. Jeg har aldri kjøpt spansk skinke i Norge.
8. Når du ikke er på
jobb, hva liker du å gjøre?
Mine to største lidenskaper, ved siden av mat, er fluefiske og trening med min schæferhund. Jeg binder egne fluer og minst en gang i året reiser jeg til Cuba for å fiske. Det er et utrolig vakkert sted!
Mine to største lidenskaper, ved siden av mat, er fluefiske og trening med min schæferhund. Jeg binder egne fluer og minst en gang i året reiser jeg til Cuba for å fiske. Det er et utrolig vakkert sted!