Det jobber mange dyktige folk hos oss i Neas og i serien "Småprat med kokken" presenterer vi noen av de. Denne gangen har vi tatt turen ned på kjøkkenet hos Norges Rederiforbund.
1. Hva heter du, hvor
jobber du og hvor lenge har du jobbet der?
Jeg heter Renzo Saavedra Farfan og jobber som Kantineleder hos Norges Rederiforbund. Her har jeg vært siden mai 2012 og stortrives!
2. Hvor er du født og oppvokst?
Jeg er født og oppvokst i Peru i en by som heter Piura helt nord i landet, neste oppe ved grensen til Ecuador. Det er en by på størrelse med Oslo. Byen ligger ved kysten og klimaet er veldig varmt og tørt året rundt, nesten som en ørken. Men det er veldig fine strender der! Jeg bodde der i 28 år, men flyttet til Norge for syv år siden. Det var den store kjærligheten som fikk meg til å flytte. Jeg trives godt her og kommer nok ikke til å flytte tilbake med det første.
3. Hvorfor begynte du å jobbe med mat?
Jeg er i utgangspunktet utdannet regnskapsfører, men har alltid vært glad i å lage mat. Jeg lagde mye mat hjemme når jeg vokste opp. I ungdommen trengte jeg penger mens jeg studerte og startet med å lage sandwicher som jeg solgte til naboene der jeg bodde. Når jeg kom til Norge måtte jeg vente på at min regnskapsutdannelse skulle bli godkjent og jeg måtte finne meg en annen jobb så lenge. Min første jobb i Norge var på kjøkkenet på tapasrestauranten San Leandro. Der jobbet jeg med en flink kokk som lærte meg mye om mat. Når han sluttet så sluttet jeg også. Da begynte jeg å jobbe i kantinen på Den Norske Opera og der var jeg i over fire år. De siste årene som assisterende kantineleder.
4. Hva synes du er det aller beste med å jobbe i kantine?
Jeg liker arbeidstiden! Elsker å ha fri hver kveld og hver helg. Det er viktig for meg fordi jeg er veldig glad i å reise. Jeg liker også at arbeidsdagen er så variert som den er - hver dag byr på nye utfordringer. Alle dager er forskjellige. Når man jobber i kantine må man variere maten mye mer enn man må på en restaurant. Hit kommer de samme gjestene hver dag. Det er spennende og utfordrende. Og så liker jeg alle de hyggelige gjestene!
5. Hvordan er matkulturen i ditt hjemland og lager du noe av det i kantinen?
I Peru spiser man mye fisk, ris og grønnsaker. Maten er generelt sterkere der. Det Peruanske kjøkken er en blanding av søramerikansk, europeisk og asiatiske mattradisjoner. Min matlagning er nok inspirert av Peru, men jeg blander det inn med norske matvaner. Det er populært med ”utenlandsk mat” i kantinen, bare det ikke blir for ofte.
6. Hva synes du om norske mattradisjoner?
Jeg synes den virker sunn. Det er mye kokt mat og med mindre fett enn jeg er vant til. Det er også litt mindre sterke smaker enn hva jeg var vant til. Når jeg kom til Norge synes jeg Rakefisk var rare greier. Det synes jeg i grunnen er rart fremdeles. Første julen i Norge var det mange nye matopplevelser for meg. Mange nye smaker og mange nye retter. Mye godt.
7. Hva er din favorittmat?
Jeg er glad i alle typer pastaretter, særlig Ravioli, Canneloni og lignende. Alle retter som serveres med ris er jeg også glad i. Det minner meg om maten i Peru. Liker i grunnen all italiensk og asiatisk mat, særlig Sushi. Når jeg skal ut og spise velger jeg ofte Amundsen Bryggeri borte i Stortingsgata. Der har de ”skikkelig mat” til en bra pris.
8. Når du ikke er på jobb, hva liker du å gjøre?
Jeg er veldig glad i å reise og storbyer er mine favoritter. Paris, Berlin og London er førstevalg. Fint å oppleve nye steder, nye folk og ny mat. Liker også godt å gå på kino. Film er aller best på kino! Jeg prøver også å trene så ofte jeg kan og synes jogging er best. Nå på vinteren blir det mest inne på tredemølle, men på sommeren liker jeg meg best ute.
Jeg heter Renzo Saavedra Farfan og jobber som Kantineleder hos Norges Rederiforbund. Her har jeg vært siden mai 2012 og stortrives!
2. Hvor er du født og oppvokst?
Jeg er født og oppvokst i Peru i en by som heter Piura helt nord i landet, neste oppe ved grensen til Ecuador. Det er en by på størrelse med Oslo. Byen ligger ved kysten og klimaet er veldig varmt og tørt året rundt, nesten som en ørken. Men det er veldig fine strender der! Jeg bodde der i 28 år, men flyttet til Norge for syv år siden. Det var den store kjærligheten som fikk meg til å flytte. Jeg trives godt her og kommer nok ikke til å flytte tilbake med det første.
3. Hvorfor begynte du å jobbe med mat?
Jeg er i utgangspunktet utdannet regnskapsfører, men har alltid vært glad i å lage mat. Jeg lagde mye mat hjemme når jeg vokste opp. I ungdommen trengte jeg penger mens jeg studerte og startet med å lage sandwicher som jeg solgte til naboene der jeg bodde. Når jeg kom til Norge måtte jeg vente på at min regnskapsutdannelse skulle bli godkjent og jeg måtte finne meg en annen jobb så lenge. Min første jobb i Norge var på kjøkkenet på tapasrestauranten San Leandro. Der jobbet jeg med en flink kokk som lærte meg mye om mat. Når han sluttet så sluttet jeg også. Da begynte jeg å jobbe i kantinen på Den Norske Opera og der var jeg i over fire år. De siste årene som assisterende kantineleder.
4. Hva synes du er det aller beste med å jobbe i kantine?
Jeg liker arbeidstiden! Elsker å ha fri hver kveld og hver helg. Det er viktig for meg fordi jeg er veldig glad i å reise. Jeg liker også at arbeidsdagen er så variert som den er - hver dag byr på nye utfordringer. Alle dager er forskjellige. Når man jobber i kantine må man variere maten mye mer enn man må på en restaurant. Hit kommer de samme gjestene hver dag. Det er spennende og utfordrende. Og så liker jeg alle de hyggelige gjestene!
5. Hvordan er matkulturen i ditt hjemland og lager du noe av det i kantinen?
I Peru spiser man mye fisk, ris og grønnsaker. Maten er generelt sterkere der. Det Peruanske kjøkken er en blanding av søramerikansk, europeisk og asiatiske mattradisjoner. Min matlagning er nok inspirert av Peru, men jeg blander det inn med norske matvaner. Det er populært med ”utenlandsk mat” i kantinen, bare det ikke blir for ofte.
6. Hva synes du om norske mattradisjoner?
Jeg synes den virker sunn. Det er mye kokt mat og med mindre fett enn jeg er vant til. Det er også litt mindre sterke smaker enn hva jeg var vant til. Når jeg kom til Norge synes jeg Rakefisk var rare greier. Det synes jeg i grunnen er rart fremdeles. Første julen i Norge var det mange nye matopplevelser for meg. Mange nye smaker og mange nye retter. Mye godt.
7. Hva er din favorittmat?
Jeg er glad i alle typer pastaretter, særlig Ravioli, Canneloni og lignende. Alle retter som serveres med ris er jeg også glad i. Det minner meg om maten i Peru. Liker i grunnen all italiensk og asiatisk mat, særlig Sushi. Når jeg skal ut og spise velger jeg ofte Amundsen Bryggeri borte i Stortingsgata. Der har de ”skikkelig mat” til en bra pris.
8. Når du ikke er på jobb, hva liker du å gjøre?
Jeg er veldig glad i å reise og storbyer er mine favoritter. Paris, Berlin og London er førstevalg. Fint å oppleve nye steder, nye folk og ny mat. Liker også godt å gå på kino. Film er aller best på kino! Jeg prøver også å trene så ofte jeg kan og synes jogging er best. Nå på vinteren blir det mest inne på tredemølle, men på sommeren liker jeg meg best ute.